Otok Cres

Ovom idiličnom otoku mnogi tepaju nazivajući ga romantičnom ljepoticom ili ekološkim krunskim draguljem hrvatskog primorja.

Cres pripada dvjema vegetacijskim zonama – submediteranu i mediteranu, a krasi ga blaga i ugodna submediteranska klima, pregršt sunčanih dana i sati, toplo i kristalno čisto more i divlja, netaknuta šuma.

Slikovite, romantične plaže pa i pokoja skrivena uvala prava su nagrada za svakoga tko se otisne na malu avanturu i pođe jednim od mnogih rustikalnih puteva koji prolaze kroz otok.

Posljednjih 100 hrvatskih obitelji bjeloglavog supa svoje je utočište pronašlo upravo na ovom otoku, a kroz otok leti čak 93 vrste danjih leptira – više vrsta nego na bilo kojem drugom jadranskom otoku!

Tisućama godina stvarana kultura otočkih starosjedioca prožima svaku poru otoka, a za novu avanturu spoznavanja autohtonih običaja creskih domorodaca dovoljno je samo malo odškrinuti jedna od mnogih, prelijepih creskih vrata.

Osjećate li zaista tlo pod nogama dok hodate i vodu na prstima dok ulazite u more?

Dopustite da Vas usporenost otoka i opuštena predvidivost gibanja naše flore i faune pokrenu na povratak sebi – povratak pravim, istinskim vrijednostima.

Grad Cres

Grad Cres, najveće mjesto otoka Cresa, smješten je na dnu dobro zaštićenog zaljeva na zapadnoj strani otoka.

Prapovijesne građevine i antička utvrda Crepsa svjedoče o dugoj i bogatoj povijesti otoka. Stara gradska jezgra, okružena zidinama u obliku pravokutnika s pet kula i nekoliko gradskih vrata, formirana je prije kraja venecijanske vladavine i osim nekoliko kasnijih dogradnji, sačuvala je uglavnom do danas nekadašnji izgled.

Hodajući, stoga, kroz gradsku jezgru, upoznajete Mediteran kakav je nekada bio, i hodate putevima naših predaka – ljudi koji su stvorili kulturu čije nas posebnosti danas oduševljavaju.

Najbolji način za doživjeti ovaj pitoreskni grad je prošetati mnogobrojnim uskim kalicama i ulicama, otkrivati ukrase na srednjovjekovnim zgradama, primijetiti odsjaj fasada među drvenim barkama te proći gradskom rivom okupanom suncem i ukrašenom caffe barovima sa vanjskim terasama.

Svoju tradiciju i autohtone običaje stanovnici grada Cresa vole isticati i kroz kuhinju i specijalitete koji se zahvaljujući mediteranskom utjecaju temelje na ribama, školjkama, rakovima i glavonošcima – sve friško ulovljeno od strane creskih ribara!

Specijaliteti se rade od otočke janjetine, tjestenine, na ukusnom mediteranskom povrću i voću, začinskom bilju, na maslinama i maslinovom ulju.

Lubenice

Smješteno na vrhu litice čak 378 metara iznad mora, Lubenice su malo mjesto koje je u srednjem vijeku imalo izrazito velik geostrateški značaj.

Što Vas može oduševiti više od šarmantnih krivudavih uličica, brojnih crkvica i ostataka srednjovjekovnog gradskog zida te gradskih vrata?

Samo spektakularan pogled na more koji se pruža iz ovog mjesta.

Valun

Mjesto smješteno između dvije šljunčane plaže, Valun, gradile su i naseljavale generacije ribara i težaka otoka Cresa.

Ovo autohtono mjesto priča stoljećima dugu priču o životu na moru, a posebno je zanimljivo da je u crkvi Sv. Marka pronađena Valunska ploča – jedan od najstarijih glagoljskih spomenika koji datira čak iz XI. stoljeća.

Beli

Kako izgleda otočno mjesto nastalo prije 4000 godina?

Mjesto Beli vrvi građevinama koje svjedoče o njegovoj bogatoj povijesti i najranijim znakovima kulture koja je definirala ovo podneblje – od ostataka prahistorijskih gradina i debelih suhozida pa sve do župe koja je osnovana 1018. godine.

Mjesto Beli je i utočište velebnih bjeloglavih supova, a moguće je posjetiti i stalnu izložbenu postavu posvećenu biološkoj raznolikosti cresko-lošinjskog otočja.

Martinšćica

Ekološka baština otoka Cresa odjekuje u svakom kutku mjesta Martinšćica.

Prelijepe, divlje plaže opasane netaknutom prirodom mogu se otkriti duž mjesta, dok se u pozadini nalaze brežuljci sa ostacima prapovijesnih građevina i ruševinama romaničke crkve Sv. Kristofora.

Upustite se s nama u avanturu otkrivanja otoka

DESTINACIJE

Grad Cres, Beli, Lubenice, Martinšćica, Valun

AKTIVNOSTI

Ronjene, pješačke ture, vožnje biciklom, škola ronjenja …