~ K a m p ~
KOVAČINE

~ Hotel ~
K I M E N

~ Apartmani ~
C R E S

~ K a m p ~
ZDOVICA
HRV | ENG | DEU | ITA | SLO | Sitemap | Home

Otok Cres

O otoku Cresu

Jeste li znali da otok CRES nosi naziv i ROMANTIČNA LJEPOTICA. Iako sama riječ govori dovoljno za sebe, nabrojati ćemo puno činjenica koje idu u prilog ovom nazivu: brojne i raznolike mogućnosti pravog odmora, blaga submediteranska klima, puno sunčanih dana i sati, toplo more, slikovite i romantične plaže, skrivene uvale.... potrudite se malo istražiti i doživjeti netaknutu prirodu šetnicama, biciklističkim stazama, vožnjom brodom, ronjenjem.... marljivost i trud ljudi doživite kroz gromačama ukrašenu prirodu i kultivirane maslinike.... ekološku osvještenost potvrđuje let bjeloglavog supa, najveće ptice maditeranskog podneblja koja gnjezda vije upravo na otoku Cresu.... a posebno Vam predstavljamo sjedište naše tvrtke, grad CRES.

Grad Cres

Najveći grad na otoku smješten na sjevernom dijelu otoka, u okrilju duboke i blage uvale. Najbolji način za doživjeti grad, je prošetati mnogobrojnim uskim kalicama i ulicama, otkrivati ukrase na srednjevjekovnim zgradama, primjetiti odsjaj fasada među drvenim barkama, proći rivom okupanom suncem ukrašenom caffe barovima sa vanjskim terasama. Grad Cres se sa pravom naziva i "Otočna ili mala Venecija".

Tipičan mediteranski gradić ima i svoju tipičnu kuhinju i specijalitete koji se zahvaljujući svojem mediteranskom utjecaju temelji na ribama, školjkama, rakovima i glavonošcima, kao i na otočkoj janjetini, tjestenini, na mediteranskom povrću i voću, začinskom bilju, na maslinama i maslinovom ulju.

Mjesta otoka Cresa

Lubenice

Lubenice je mjesto smješteno na litici, nekadašnja antička rimska utvrda - straža, nalazi se na 382 m nadmorske visine otkuda se pruža prekrasan pogled na cijeli Kvarner, otoke i istarsku obalu, pravi je creski dragulj. U podnožju Lubenica je predivna plaža do koje možete doći pješačkim stazama ili barkom.

Beli

Beli je gradić koji su Rimljani nazivali Caput insulae ili "Glava otoka". Prema legendi se u njega sklonio pred najezdom Tatara kralj Bela po kojem je Beli i dobio ime. Gradić je čvrsto i gusto izgrađen, izoliran, na vrhu okružen nepristupačnim strminama i ponorima. Rimski se most još uvijek nadvisuje nad provaliju, a Beli ponosno nadgleda svoju lučicu u kojoj su nekad pristajale antičke galije.

Martinščica

Martinščica je ribarsko mjesto u šljunčanom zatonu, posljednje je mirno utočište i pristanište prije surovih stijena rta Kijac.

Valun

U zaklonu rta Pernat, u dubokoj uvali creskog zaljeva nalazi se Valun, slikovito ribarsko naselje okruženo prekrasnim šljunčanim plažama, poznato po otkriću dvojezične Valunske ploče. Valun je mjesto susreta i izleta u kojem je sve malo i izuzetno.